Friday, August 15, 2014

August 16, 2014

Borobodur este cel mai mare templu budist din lume, construit în formă de piramidă cu baza pătrată de 118 metri lungime si, contrar opiniilor inițiale ale coloniștilor olandezi, nu a fost un templu regal, ci este un veritabil loc de venerație pentru budiști, care reprezinta un altar în care sălășluia Buddha.
Se spune ca dacă Prambanan trebuie văzut la apus, Borobudur trebuie văzut la răsărit -  o experiența impactantă, într-adevăr.
Some HDR fun :P

Monumentul a fost conceput ca o viziune budistă a cosmosului, fiind construit in forma de Mandala, începând cu samsara - de pe pământ - și urcând spre nirvana - raiul budist.
Structura templului se desfasoara pe trei nivele, Kamadhatu (lumea dorințelor), Ruphadhatu (sfera tranzițională) și Arupadhatu (sfera perfecțiunii, spirituală, iluminării).
La primul nivel sunt o serie de reliefuri reprezentând o lume dominată de pasiune și dorințe, în care cei buni sunt recompensați cu reincarnarea în forme de viață superioare iar cei răi sunt pedepsiți luând forme inferioare, demonice, după legile Karma.
Reliefurile de la nivelul al doilea povestesc viața lui Budha Siddhartha, ce a căutat libertatea în meditație. După o lungă și grea căutare, în final a atins cel mai înalt nivel de meditație.
Pe ultimele trei trepte de pe partea superioară a templului, în formă circulară se găsesc cele 72 de stupe, acestea acoperind fiecare câte o altă statuie a lui Budha (cateva statui fiind luate de guvernatorii olandezi din timpurile coloniale).
În centru se află stupa principală care alcătuiește vârful piramidei. Forma circulară simbolizează eternitatea fără inceput și sfârșit, sfera perfecțiunii și iluminării, nirvana.
Intoria templului a fost de-a lungul timpului controversata, a fost contruit la inceputului secolul IX, dar a fost abandonat ulterior, si cateva secole a fost uitat sub straturi de cenusa vulcanică, provenite de la Vulcanul Merapi.
In timpul coloniei olandeze imense cantitati de piatra au fost luate din acest templu, basoreliefuri si statui date cadou sau vandute.
Ceea ce mi s-a părut interesant este ca la diversele cutremure (inclusiv de la cel din 2006), Borobudur nu a fost afectat, fata de templul Prambanan, care a suferit distrugeri de-a lungul timpului.