Friday, August 15, 2014

August 14, 2014

Construit în secolul IX, Prambanan este considerat a fi cel mai înalt și mai complex templu hindus din lume, este compus din trei zone dispuse concentric, cea din centru fiind cea mai importanta si mai sacra. In interiorul acestei zone se afla trei temple principale (dedicate lui Brahma - creatorul universului, Vishnu - protector al universului si al creaturilor vii, Shiva - cunoscut ca Zeul Zeilor) si trei temple secundare (Angsa - vehiculul lui Brahma, reprezentat printr-o lebădă, Garuda - vehiculul lui Visnu, reprezentat printr-o pasare mistica, si Nandi - vehiculul lui Shiva, reprezentat de o vaca).
Complexul este înconjurat de sute de temple mai mici (224 la număr) aranjate în patru rânduri drepte concentrice. Întreaga zona este distrusa de cutremure, doar doua fiind reconstruite (reconstrucția unui templu mic durează cam 15 ani).
Configurația simetrica a complexului simbolizează armonia in univers.
Cu privire la Prambanan exista si o legenda ("it's about love") despre un print numit Bandung care voia sa se casatoreasca cu Roro Jongrang, o fata foarte frumoasa, care evident ca nu voia, asa ca l-a refuzat politicos, punandu-i conditia ca sa faca o mie de temple intr-o singura noapte. Tânarul a acceptat entuziasmat, cerand ajutorul unor djinn (creaturi supranaturale din tradiția islamica - cuvant cu rădăcini mitologia araba, care înseamna ascuns de vedere). Spre dimineață, Roro știa ca Bandung e aproape de final, și a trișat arzând paie de orez ca si cum ar fi dimineață, iar djinii au plecat lăsând treaba neterminata. Intre timp tânarul si-a dat seama ca a fost înșelat, asa ca a blestemat fata transformând-o în piatra, pentru a continua templul care nu a fost terminat.








Templele sunt ornamentate bogat, continand scene din Ramayana, despre valori si curaj, tragedii si dragoste.
Unul dintre mesajele profunde al hinduismului dorește sa releve ca a te ruga zeilor pentru sine este egoic.
"Viața umană de zi cu zi reprezintă o continuă distragere prin griji, preocupări în a avea mai mult sau a domina pe alții, iar rezultatul va fi o oboseală și suferință continuă. O atitudine senină și liberă de lucrurile efemere ale lumii aduce echilibru în viață. O viata simpla înseamnă o minte libera."
Se spune ca adevaratul farmec de la Prambanan se dezvaluie la apus...