Friday, March 7, 2008

September 1, 2006

Trebuie sa recunosc ca Israel este o tara plina de lucruri indite, si uneori nu ai cum sa nu fi surprins. Este adevarat, la prima vedere pare haos, fiecare de are un stil de neinteles pentru un european de a-si face treaba, se accelereaza cu frana trasa cum se zice, totul se amana pana nu mai este nevoie etc.
Exista chiar si un folclor care reflecta situatii reale: "Situatia e sub control" - deja trebuie sa incepi sa iti faci griji; "Aici ceva e sigur doar dupa ce s-a intamplat deja"; "Daca cineva nu tipa inseamna ca totul e in ordine" samd.
Dar in realitate societatea functioneaza extrem de eficient. Chiar si cei de aici se mira cum de merg lucrurile. Razboaiele au fost castigate, situatia economica permite ca nivelul de trai sa fie comparabil daca nu chiar il depaseste pe cel din Europa de Vest.
Aici e moda ca fiecare familie sa faca 3 copii si sa-si ia 2-3 masini. Corporatii internationale, lanturi financiare depind de ceea ce se intampla aici; hi-tech-ul este la el acasa, nemaizicand ca tara castiga enorm din exportul de diamante etc..
Se importa forta de munca din Est, asa ca nu e de mirare ca vezi pe strada oameni cu ochii oblici, sau negrii din Etiopia, sau auzi vorbindu-se ruseste. Dar partea interesanta este cand vezi asemenea oameni umpland ochi terase la care se asculta manele. Se pare ca Florin Salam sau Minune sunt la moda aici. Ce mi-a atras atentia a fost un TV cu cristale lichide ultraperformant la care se vedea la o calitate ireprosabila un videoclip cu Minodora. Bine, zici ca asta e o intamplare, dar devine curios ca in supermarket-uri sau mall-uri spre ora inchiderii se pun la maxim hit-uri cu Copilu' Minune, lumea este incantata, angajatii matura cu spor si placere, dar nu auzi o vorba romaneste. Ok, zici ca si asta e o intamplare. Dar cred ca nu mai e intamplare cand mergi intr-un restaurant select chinezesc si in fundal se aude o manea "mai la sentiment". Dupa ce a luat comanda, chelnerul chinez spune: "Good music, isn't it, hm? It's Dang-doo! We received a new CD!"