Imi propusesem cu mult timp inainte de a veni in Peru sa vizitez putin in detaliu si Valea Sacra, in care se gasesc vestigii ale imperiului incas, unele dintre ele destul de bine conservate.
Probabil cele mai spectaculoase
ruine se gasesc la Pisaq, poate nu la fel de cunoscut ca Machu Pichu, insa aici se pot intalni variatiuni ca nicaieri in Peru, de alfel se considera ca constructiile din piatra sunt superioare din punct de vedere tehnic fata de altele din Imperiului Incas. Ruinele se afla la 400 m deasupra satului, a carui altitudine este la
3000 m.
Orasul avea o pozitie strategica excelenta, din turnurile de observare putandu-se vedea intreaga vale, de altfel Pisaq era centrul sudic de aparare a Vaii Sacre.
Terase agricole asigurau necesarul de hrana pentru intraga asezare, pamantul fertil a fost adus din zone mult mai joase, ele sunt utilizate chiar si in prezent.
Vedere asupra Vaii Sacre dinspre Templul Soarelui. Intihuatana este o piatra sapata in roca vulcanica, avea o semnificatie sacra, avand insa si un rol practic, se faceau obseratii astronomice, si indica cu precizie succesiunea anotimpurilor.
Am coborat pe jos de la ruine spre satul Pisaq, renumit pentru piata sa de duminica, practic intregul sat devine o piata, unde se aduna nativi din diverse regiuni ale tarii. Din acest motiv satul este vizitat masiv de turisti in ziua de duminica.
De la Pisaq am luat microbuzul inapoi spre Cusco. De notat barele de ranforsare ca la autoturismele de raliu, vehiculul devenind in acest fel ceva mai sigur decat un autobuz, rasturnatul aici e un fel de sport national, dar in aceasta zona cred ca e mai putin interesant din cauza serpentinelor si prapastiilor. Tocmai trecusem de un autobuz care s-a rasturnat, nu prea am avut timp sa scot aparatul, iar soferul a accelerat si mai tare pentru a nu fi invadat de calatorii teferi din autobuz care doreau cu orice pret sa-si continue drumul.
Sacsayhuamán este un complex aproape de Cusco, renumit prin constructiile sale din piatra imbinate fara mortar.