Tuesday, August 26, 2014

August 26, 2014


Exista mai multe legende legate de dragoni. Cu singuranta, in Evul Mediu o parte din acestea s-au bazat pe creaturi reale, varanii.
O veche legenda spune ca in timpuri stravechi, un tanar s-a indragostit de o Printesa Dragon si cei doi au avut doi gemeni, un baiat si un varan. Gemenii au fost separati si dupa un timp, baiatul a mers la vanatoare in padure si era pregatit sa omoare un varan. Deodata apare Printesa Dragon si ii spune tanarului: "Nu-l omorî, acela este fratele tau".
Astfel, înca din acele timpuri, localnicii traiesc in armonie cu varanii, respectându-i si tratându-i ca fiind egali.
La ora 5 dimineata, motorul barcii a pornit, ne îndreptam spre insula Komodo.
Varanul ataca cerbi, capre, porci, pasari si rozatoare. Chiar daca are o marime impresionanta, varanul devine extrem de rapid intr-un atac si poate fugi cu 18 km/h.
In cazul in care se angajeaza intr-o infruntare directa, se lupta cu cozile. Masculii ajung si la peste 2 metri si sute de kg greutate, iar femelele daca nu gasesc masculi se autofecundeaza (partenogeneza, exact ca in legendele medievale despre dragoni). Mai tarziu se pot pot imperechea cu puii masculi.
Surpriza a fost ca am vazut si d-aia mici care mancau oua din cuiburile din copaci ale pasarilor. Apoi asteapta si pasarea, sa o manance si pe ea. Când înca sunt tineri, sunt si foarte buni cataratori. Sunt animale canibale, se mananca si intre ei, si nu stiu ca aia sunt fratii sau copiii lor, puii sunt parasiti de indata ce ies din oua. 
Ultimul varan vazut pe Komodo a fost un cadou impresionant de despartire - avea lejer 3 metri. Era superb. Pana si rangerul si ghidul erau uimiti. "Vous avez de bonne chance" zicea ghidul. Si la cat de mari sunt, înca ating 18km/h si înoata pâna la 500 m.
Eram foarte aproape de el, îsi vedea de treaba - se pare ca urmarea o caprioara muscata ce se misca destul de greoi printre copaci la cativa metri, iar rangerul ne-a spus ca astepta ca sa devina slaba si sa o manance. Pot sa astepte 3 saptamani intre masa si alta. De cele mai multe ori nu ataca direct. Intai se ascunde, urmareste prada si cand are ocazia o musca si asteapta cateva zile toxinele sa isi faca efectul.